fredag 16 april 2010

Äntligen Fredag



Äntligen Fredag! Finns inget bättre än Fredagar när man har hela två dagar framför sig med hela min lilla familjen samlad hemma.

Dagen började med sovmorgon för min och snäckans del, jätte skönt när hon tar sovmorgon lite då och då ;)
Vid lunch tid promenerade jag och snäckan ner till byn i det sköna vårvädret, för att luncha med kära syster L och Mansen.
Så skönt att bara sitta och prata och ta det lugnt ett tag och bara vara.
Ingen stress och måsten.
Senare under dagen blev det storhandling inför helgen och i kväll ska vi ha god Fredagsmat. Grillad oxfilé med rödvinssås.
Är så gott!
På helgerna brukar vi laga till lite extra god mat som även ibland tar lite längre tid att göra, som man inte orkar eller hinner med att göra i veckorna då det är en massa annat man ska hitta på.


Recept på Grillad oxfilé med rödvinssås
Ingredienser:
2 st biff, utskuren i skivor à 100 g, eller oxfilé
1 tsk olivolja
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt

Ugnsstekt potatis och rotfrukter
2-3 st potatisar, (300 g)
2 st palsternackor, (150 g)
2 st morötter, (170 g)
1 st rödlök
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Sås
1 st lök, liten, gul
2 st vitlök, klyftor
1,5 tsk strösocker
2 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 krm salt

Tillagning
1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatis och rotfrukter i strimlor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö på salt och peppar. Stek dem i mitten av ugnen ca 25 min.

2. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Smält socker i en kastrull tillsammans med lök och vitlök.
Rör om och tillsätt sedan balsamvinäger,
kalvfond, rött vin och vatten. Låt allt koka ihop
till ca 1 dl återstår. Sila av löken.
Smaka av med salt

3. Torka av köttet. Pensla med olivolja och rulla biffen i peppar.
Strö på salt. Hetta upp en
grillpanna och grilla biffen ca 3 min på varje sida.

4. Servera med ugnsstekta rotfrukter, potatis och sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar